Er is tegenwoordig een enorm aanbod van gratis plugins. Maar welke moet je kiezen? Muziekproductie maakt een selectie.

 

EQ

 

TDR Nova v2

De TDR Nova is een equalizer. Maar niet je gemiddelde EQ, want het betreft hier een parallel werkende, dynamische EQ. Naast 'gewoon' EQ-en kun je met de NOVA per band een drempel instellen. Pas als het signaal boven die drempel uitkomt, gaat de EQ ingrijpen. Precies zoals je dat ook met een multibandcompressor kunt doen (zie hier de video daarover). Voordeel van de NOVA is, dat hij zich iets eenvoudiger laat instellen. En dat ie gratis is natuurlijk.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax


Compressie

 

OTT

Xfer OTT. Steve Duda brengt plugins uit onder de naam Xfer-Records. Het merk is gespecialiseerd in plugins voor electronische muziek, en het heeft al een paar moderne klassiekers op z'n naam staan, waaronder Serum en LFO-Tool. Het gratis OTT is een multibandcompressor bedoeld om een signaal compleet Over-The-Top te jagen. Voor meer conventionele instrumenten als drums en gitaren is het misschien niet de meest voor de handliggende keus, maar feit is dat je ook met subtielere instellingen gemakkelijk punch en loudness aan een instrument kunt toevoegen. Bijkomend voordeel is dat de plugin maar een paar knopjes heeft.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

 Vladg Molot

Veel meer vintage dan de Vladg Sound Molot wordt het niet. Het is bepaald niet het eenvoudigste te bedienen apparaat en ook niet het meest transparant klinkende. Maar wie de moeite neemt om er even mee te experimenteren en eraan te wennen wordt beloond, want het ding heeft echt 'sound'.

Windows/Mac VST, AU.

windowsmac vst au

 

 

Klanghelm MJUCjr v2

Klanghelm MJUC jr. Deze vari-mu compressor is het kleine, gratis broertje van de MJUC, en is geïnspireerd op de beroemde Fairchild 670 compressor. Dat apparaat is sinds 1951 al een favoriet voor zo ongeveer elke toepassing: van drums, bas en vocals tot mastering.

Windows/Mac VST, AU, RTAS, AAX.

windowsmac vst auaax

 

 

 Roughrider v2

Audio Damage Roughrider. Een persoonlijke favoriet voor het (parallel-) compressen van drums. Met de compressieknop helemaal naar rechts, ontstaat een compressieverhouding van 1000:1.

Windows/Mac VST, AU.

windowsmac vst au

 

Bittersweet 

Flux Bittersweet. Dit is een 'transientshaper': een gespecialiseerde plugin om meer of minder attack aan bijvoorbeeld drums te geven. Met eigenlijk maar één knop. Hoewel SPL's 'Transient Designer' op dit gebied de standaard is, heeft Bittersweet het voordeel dat hij ook in M/S-mode kan werken. Hierdoor kun je bij het masteren bijvoorbeeld bassdrum en snare (die in de mix meestal in het midden gepanned staan) meer attack geven, terwijl de stereoinformatie (koortjes, effecten en cymbals) ongemoeid blijft.

Windows/Mac VST, AU, RTAS, AAX.

windowsmac vst auaax

 

 

MetricHalo thumb v2 

Metric Halo Thump: Heeft je bassdrum, snare of toms te weinig (of zelfs geen) laag? Met 'Thump' kun je door middel van twee oscillatoren kunstmatig laag toevoegen om een slechte opname te kunnen redden.

Windows/Mac 32bit/64bit VST, AU, AAX.

windowsmac vst auaax

 

Saturation - Distortion

 

Mercuriall v2
Mercuriall TSC: 808 is niet alleen het typenummer van de legendarische drumcomputer van Roland, maar ook het officiële typenummer van een legendarisch gitaarpedaal. We hebben het hier over de Ibanez TS808 Tubescreamer. Een vervelend bij-effect van veel vervormingsapparaten is dat je snel laag kwijtraakt. Daarvoor bedacht Mercuriall de 808-Mod schakelaar. Door in Mod-stand te werken, blijft het laag beter overeind (zolang 'Drive' minimaal staat). De koppeling van de TSC aan die andere oude bekende van Roland, de TB303, levert een klassieke combinatie op. De 303 gaat dan echt gieren!

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

krush

Tritik maakt goedklinkende plugins; zo is Echorus naar mijn mening een van de beste chorussen. Krush zit in een heel andere hoek, want het is een bitcrusherplugin. Bijzonder aan deze bitcrusher is dat je de verschillende parameters ('drive', 'crush' en 'dwsp' oftewel 'downsampling') kunt moduleren met een LFO, die desgewenst aan tempo gesynct is. Met de Dry/Wet sliders kun je het effect heel comfortabel bijmixen.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

Fuzzplus

 

Alweer een simpele, maar goede plugin van Audio Damage. De kleur van de vervorming van Audio Damage Fuzzplus 3 is bijzonder aangenaam. Mochten er door de vervorming teveel boventonen in het signaal ontstaan, dan kun je die met een Lopassfilter verzwakken. Mag het nog wat wilder, dan kun je feedback toevoegen. De instellingen uit het screenshot vind ik zelf vaak goed werken in een parallelbus voor drums. Die worden daar net iets 'hotter' van, terwijl de snare meer sustain krijgt.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

 

Softube Saturation Oneknob v2
Softube Saturationknob: Wat betreft 'analog modeling' hoort Softube bij de absolute top. Dit Zweedse bedrijf licenseert zijn technologie namelijk aan de grootste namen in de industrie, zoals Avid en Universal Audio. Saturation Knob is niet gebaseerd op één enkel hardwareapparaat, maar is een 'digital original'. Met slechts twee knoppen kun je een signaal wat opwarmen of gewoon flink over z'n nek laten gaan. Een persoonlijke favoriet.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

 

Klanghelm IVGI v2

Klanghelm ivgi. Saturatie- en distortionprocessor. Deze plugin kun je heel subtiel op de mix gebruiken, maar is net zo nuttig voor heftige vervorming op individuele instrumenten.

Windows/Mac VST, AU.
windows mac vst au

 

voxengo tubeamp v2

Voxengo Tube Amp: De vervorming van deze plugin varieert van een milde tot fuzzy distortion. Vanwege het uiterlijk is het gemakkelijk om Voxengo plugins te onderschatten, maar wat klankkwaliteit en inzetbaarheid betreft zijn ze  vaak verrassend goed.

Windows/Mac VST, AU.

 windowsmac vst au

 

Spectrumanalysers

 

Veel professionals hebben standaard een spectrumanalyser op de mixbus staan. Daardoor kunnen ze niet alleen de frequentieverhoudingen van de hele mix zien, maar ook het plaatje van een instrument dat in solo staat. Juist omdat je speakers niet alle frequenties goed weergeven is het slim om gebruik te maken van een spectrumanalyser. Een regelmatige blik op het spectrum behoed je voor het maken van fouten.

Klark Teknik v3

De moeder aller spectrumanalysers is de Klark Teknik DN60. Een 19-inch unit die je ruim 20 jaar geleden onder de arm kon slaan voor de nodige duizenden guldens. Vanwege de gedetailleerde weergave en goede instelbaarheid hoorde dit apparaat bij de vaste inventaris van zo'n beetje elke professionele studio. Voor in-the-box werk zijn er gelukkig goedkope alternatieven. In Logic Pro kun je gebruik maken van 'Multimeter', da's wat mij betreft het beste alternatief.

Werk je niet met Logic dan zijn er gelukkig meer goede analysers. De beste zijn:

Voxengo Span v2

Voxengo Span: deze werkt alleen als VST of AudioUnit, en kun je dus niet zonder omwegen gebruiken op Pro Tools (AAX).

windowsmac vst au

MAnalyzer02

Dan is er Manalyzer van Melda Production. Voordeel van deze plugin is dat je de weergave op werkelijk elk detail kunt aanpassen. Manalyzer zit in een bundel met allerlei andere nuttige, gratis plugins van Melda. Manalyzer is voor Windows/Mac VST, AU, AAX.

windowsmac vst auaax

Multiinspector

Multiinspector free  heeft een mooie weergave, maar de gratis versie werkt alleen op 44,1KHz, en is alleen beschikbaar als VST en AU.

windowsmac vst au

 

Utility

bx solo

Brainworx bx_solo. Hoe vaak wil je niet links en rechts omdraaien in een stereokanaal? Of solo luisteren naar alleen links of rechts? bx_solo kan dit soort veelvoorkomende handelingen voor je verrichten. Misschien niet heel sexy, maar wel handig.

Windows/Mac VST, AU, RTAS, AAX.

windowsmac vst auaax 

 

Effecten

 

izotope vinyl

Izotope Vinyl: Heb je je instrumenten mooi opgenomen in 32bit/384KHz? Dan wordt het nu tijd om ze lofi te maken met Vinyl. Vinyl voegt het 'wear & tear' karakter van oude stoffige platen aan je opnames toe. Met de 'Spin-Down' knop kun je dan juist weer modern zijn.

Windows/Mac VST, AU, RTAS, AAX.

 windowsmac vst auaax

 

Mastering

 

TDR SlickEQ brown v2

TDR VOS SlickEQ: Naast instrumenten, kun jemet SlickEQ ook prima een mix of master te lijf gaan. Het is een karakter-EQ, met English, American, German en Soviet EQ modellen aan boord. Hoewel sommige andere EQ's dat tegenwoordig ook hebben, gaat SlickEQ een stap verder door vier verschillende typen outputsaturation te bieden. Daarmee kun je het geluid subtiel opwarmen.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

TDR Kotelnikov v2

TDR Kotelnikov: Het wordt steeds leuker in de wereld van de gratis plugins. Zelfs een gespecialiseerde processor als een masteringcompressor hoeft niets meer te kosten. De Kotelnikov heeft een hipassfilter aan boord, zodat de compressor minder snel dichtslaat op het laag. Bovendien kun je snelle pieken en langzame pieken hun eigen, afzonderlijke release geven. Ook verfrissend: Kotelnikov probeert nu eens niet een bekende klassieker te imiteren. Hij 'is' het origineel, zoals de fabrikant zegt.

Windows/Mac VST, AU, AAX

windowsmac vst auaax

 

LVC ClipShifter v2

LVC Audio Clipshifter: Heb je al alles in het werk gesteld om de hardste mix te maken door middel van compressie en limiting, maar is het nog niet genoeg? Met Clipshifter kun je  de laatste paar dB uit je master halen met behulp van waveshaping. De gratis versie doet het al prima, met de betaalde versie krijg je er professionele opties bij als oversampling.

Windows/Mac VST, AU, RTAS, AAX.

windowsmac vst auaax