Als je in muziekwinkels naar het aanbod van kabels kijkt, zie je vaak grote verschillen in prijs. Omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven, is het wellicht aantrekkelijk om te denken dat zo’n kabel niet uitmaakt. Het is natuurlijk ook veel leuker om je geld te besteden aan een computer, microfoon of speaker. Maar het kabelverhaal is hardnekkig. Wat is er nu eigenlijk van waar?

Om het antwoord boven water te krijgen, moet je het onderstaande filmpje van Undertoneaudio maar eens bekijken. Gedemonstreerd wordt de zogenaamde 'Varicap'-kabel, dat is een kabel die je door middel van een schakelaar een andere 'capaciteit' kunt geven.

Zoals je kunt horen zijn de gevolgen voor het gitaargeluid groot.
Wat is capaciteit precies? Capaciteit wordt aangegeven in picoFarad (pF). Als een kabel een hogere capaciteit heeft, kunnen de electronen lastiger overspringen van het ene koperatoom naar het andere. Het gevolg? Hoogverlies. In de laagste stand heeft de Varicap-kabel een capaciteit van 180 pF, in de hoogste 1780 pF.  Een standaard gitaarkabel van 3 meter lengte heeft gemiddeld een capaciteit van zo'n 300pF. Waarschijnlijk zijn er dus veel gitaristen (die hun leven lang met een vijf meter lange kabel hebben gespeeld), die hun gitaar nog nooit full spectrum hebben gehoord! Niet dat voor een goed gitaargeluid een vol spectrum altijd in het voordeel is, maar met een Varicap-kabel kun je in ieder geval kiezen.

Hoe zit het met microfoonkabels?

Een goede gitaarsound is natuurlijk iets subjectiefs. Wat de één mooi vindt, kan de ander juist verafschuwen. Maar het filmpje illustreert perfect wat ook speelt bij microfoonkabels en (in mindere mate) speakerkabels: ze moeten hele fragiele stroompjes transporteren. En als je een mooie opname maakt, wil je onderweg geen informatie verliezen. Bijvoorbeeld, als je een prachtige akoestische gitaar wilt opnemen met een dure microfoon. Dat gaat beter naarmate de microfoonkabel korter is, en de geleidende eigenschappen beter zijn. Zo zijn er onder andere OFC (Oxygen Free Copper)-, zilver- en zelfs goudkabels te koop. De betere doorgifte van het signaal vertaalt zich in een transparanter geluid met meer diepte.

Voor wie?

Zolang je nog geen behoorlijke microfoon, akoestiek en opnamemedium hebt, heeft het uiteraard weinig zin om in dure kabels te investeren. Voor wie dat wel heeft kan met goede kabels een laatste kwaliteitsslag maken. Merken met een goede reputatie zijn: Mogami, Monster Cable, Evidence Cable en Zaolla.

Moet ik nu ál mijn kabels vervangen?

Nee, gelukkig niet. Het signaal dat bijvoorbeeld vanuit je interface naar actieve speakers of een eindversterker gaat, is een lijnsignaal. Dat signaal is een stuk robuuster dan het kleine stroompje dat uit een gitaar of microfoon komt. Bij lijnsignalen is er dus minder winst te behalen.

www.undertoneaudio.com

Heeft muziekproductie.com.com aandelen in Undertoneaudio? Nee. Wel luisteren we graag naar de producties van producer/eigenaar Eric Valentine.