Met conventionele EQ worden bepaalde frequenties vertraagd weergegeven ten opzichte van andere frequenties. De vertraging wordt groter bij extremere instellingen. Dat kan met name in de attack van een instrument nadelige gevolgen hebben; de aanslagfase bevat immers extra veel harmonischen. Als deze na elkaar worden 'afgevuurd' in plaats van tegelijk, ontstaat er 'smearing'.

Nu heeft elke conventionele EQ in meer- of mindere mate last van smearing. Sterker nog, de 'kleur' van de EQ en de mate waarin we haar mooi vinden klinken wordt er mede door bepaald. Mocht je willen kleuren zonder dit soort bijwerkingen, dan is linearphase-EQ wellicht een mooie oplossing.

Linearphase-EQ kun je tijdens de mix inzetten om, heel chirurgisch, bepaalde resonanties uit bijvoorbeeld snare of de overheads van een drumkit te filteren. Of bij het masteren. Soms heeft de mix na compressie en conventionele EQ al behoorlijk wat apparaten gezien die kleuring en vervorming toevoegen. Linearphase-EQ doet dan misschien precies wat je wilt, namelijk het kleurloos toevoegen van energie in bepaalde frequentiegebieden. Zonder bijwerkingen, en met de meest transparante klank. In deze toepassing gaat het vaak maar om kleine correcties. Een shelf van 0,8dB op 10KHz kan net even dat beetje meer 'air' aan een mix geven. Of de instrumenten laten leven, en het geheel dichterbij laten komen.

Nadelen zijn er ook. Linearphase-EQ werkt op basis van FIR (‘Finite Impulse Response’) en is behoorlijk belastend voor de CPU van je computer. Het proces gaat gepaard met veel latency (soms wel meer dan een seconde), en is dus ongeschikt voor opname. Waar conventionele EQ last heeft van 'post-ringing', heeft linearphase EQ soms last van pre-ringing. Voordat de eigenlijke transiënt start, hoor je dan al geluid. Dit bij-effect is sterker bij steilere curves, of als je bijvoorbeeld een bassdrum te lijf gaat met een extreem ingesteld linearphase hipass-filter.

Aan linearphase-EQ's geen gebrek. In Logic Pro zit er standaard één (shift+click op de EQ-thumbnail in het kanaal). FabFilter heeft Pro-Q, DDMF heeft LP10, van Waves is er Linear Phase EQ, iKMultimedia heeft Linear Phase Equalizer, PSP heeft PSP Neon HR, Blue Cat heeft Liny EQ en van Melda Production is er MEqualizerLinearPhase.