Bij multibandcompressie wordt het signaal in meerdere frequentiebanden gesplitst, en kan elke band apart worden behandeld met een compressor. Is het goed instellen van een normale compressor al lastig, zo is een multibandcompressor nog een tandje ingewikkelder. Met vier of zes verschillende compressors die allemaal hun eigen frequentieband aanpakken raak je immers al snel het overzicht kwijt.

Hierbij een aanpak die het instellen wat gemakkelijker maakt.

 

Stel voor dat je een vocal hebt die in het middengebied (1-3 kHz) wat ‘harsh’ klinkt. Denk aan de klank van Beyoncé als ze harder/hoger zingt. Om de klank milder te maken, zou je met reguliere EQ het betreffende gebied dippen met EQ. Echter, de complete zang zou dan worden aangetast, in secties waar de vocalist laag zingt, zou je al snel articulatie en presence missen. Door nu een band van de multibandcompressor te laten werken op het penetrante gebied zal dat gebied alleen worden verzwakt als de energie boven de ingestelde drempel uitkomt.

 

Multibandcompressie_als_EQ.jpg

Waves C6 multibandcompressor met instellingen om het penetrante gebied uit een vocal te verwijderen.

 

 

Hoe ga je te werk? Zet eerst alle niet gebruikte banden in 'Bypass'. Om vervolgens het problematische frequentiegebied te vinden, zet je de betreffende band op ‘Solo’ en stel je de grenzen van het gebied zo in dat je alleen nog de penetrante frequenties hoort. Door nu de ‘threshold’ omlaag te brengen zal de compressor alleen gaan werken op zangnoten die (te) veel energie in het middengebied bevatten. Lage noten blijven dus onaangetast. Vaak gebruik je snelle attack- en releasetijden, je wilt immers dat het proces snel ingrijpt, bijna als een limiter. De ‘range’-parameter bepaalt de maximale hoeveelheid compressie. Het is wat 'ratio' doet bij andere compressors, alleen is hier de hoeveelheid gainreduction gebonden aan een maximum, zie het als een beveiliging.

 

Met soortgelijke instellingen kun je nu ook andere frequentiegebieden te lijf gaan. Een multibandcompressor kun je goed inzetten als de-esser, of als je selectief laag wilt verwijderen uit een zangopname met teveel proximity-effect. Of als de cymbals te hard zijn in een drumsignaal of mix. Een multibandcompressor is dus eigenlijk een dynamische EQ.

 

Populaire multibandcompressors zijn FabFilter Pro-MB, en Waves C6. In Logic zit standaard ‘Multipressor’ en Live heeft 'Multiband Dynamics'.

 

In het boek 'Muziekproductie - Opnemen, Mixen en Masteren' lees je alles over dynamische EQ en wat precies de verschillen zijn met multibandcompressie. Bestel het boek nu hier!