Bij multibandcompressie wordt het signaal in meerdere frequentiebanden gesplitst, en kan elke band apart worden behandeld met een compressor. Is het goed instellen van een normale compressor al lastig, zo is een multibandcompressor nog een tandje ingewikkelder. Met vier of zes verschillende compressors in een apparaat raak je immers gemakkelijk het overzicht kwijt.

Hierbij een toepassing waarbij snel duidelijk wordt hoe je een multibandcompressor precies moet instellen.

De truc is om gewoon met een band te beginnen. We nemen als voorbeeld een vocal, die in het middengebied (1-3KHz), wat ‘harsh’ klinkt. Denk aan de klank van Beyoncé als ze hard in het middenregister zingt. Om de klank wat milder te maken, zou je het betreffende gebied wat kunnen dippen met EQ. Echter, de complete zang wordt dan aangetast. Door nu een band van de multibandcompressor te laten werken op het middengebied zal de compressor alleen gaan werken als de energie daar boven de ingestelde drempel uitkomt.

 

Multibandcompressie_als_EQ.jpg

Waves C6: de ‘range’-parameter bepaalt de hoeveelheid compressie. Dit is wat de ratio bij andere compressors doet, alleen is hier de hoeveelheid gainreduction gebonden aan een maximum.

 

Zet eerst alle niet gebruikte banden in 'Bypass'. Om het gewenste frequentiegebied te vinden, zet je de betreffende band op  ‘Solo’, en stel je de grenzen van het gebied zodanig in dat je alleen nog de penetrante frequenties hoort. Door nu de ‘threshold’ omlaag te brengen zal de compressor alleen gaan werken op zangnoten die (te) veel energie in het middengebied bevatten, lage noten blijven onaangetast. Vaak gebruik je snelle attack- en releasetijden, je wilt immers dat het proces snel ingrijpt, bijna als een limiter. 

Met soortgelijke instellingen kun je een multibandcompressor inzetten als de-esser, of om laag te verwijderen als er (op bepaalde noten) teveel proximity-effect in de opname zit. Een multibandcompressor is dus eigenlijk een dynamische EQ!

Populaire multibandcompressors zijn de FabFilter Pro-MB, en de Waves C6. In Logic zit standaard ‘Multipressor’.