Hoofdstuk 7/ Opnemen | Drums & Percussie

 

Bij het opnemen van drums komen de cymbals soms net zo hard binnen op andere microfoons als de drums zelf. Dat is in de mix een probleem, want als je de snare harder wilt zetten dan krijg je de cymbals er 'gratis' bij. Ook worden cymbals al snel luider als je aan de slag gaat met compressie en EQ. Dit kan leiden tot een vies, 'gesquashed' geluid van de cymbals. Luister maar eens naar: U2 - All because of You.

 

 

Producer Eric Valentine bedacht dat het ook anders kan. Bij de opname van No one Knows van Queens of the Stoneage nam hij in de eerste take alleen de trom­mels op, en sloeg drummer Dave Grohl op rubber cymbals. In een tweede take lagen er rubber pads op de trommels en werden alleen de cymbals opgenomen. Het resultaat is een heel gecontroleerd drumgeluid, met zacht gemixte cymbals.

 

 

Producer Glyn Johns nam de drums voor Led Zeppelin’s - When the Levee Breaks op met maar drie microfoons. In combinatie met de akoestiek van het trappenhuis van een gehuurde villa in Engeland leverde dat het inmiddels legendarische drumgeluid op. Naast de natuurlijke galm hoor je ook een slapback-echo, die kwam uit de Binson Echorec van gitarist Jimmy Page. Een laatste truc was om de drums op hogere snelheid op te nemen, waardoor ze op normale snelheid extra zwaar klinken. Ondanks het vroege jaartal (1971) een knap staaltje productiewerk! In het betreffende hoofdstuk in het boek lees je hoe je Johns' microfoontechniek precies toepast.