Hoofdstuk 3/ Analoog Opnemen

In 1951 namen Les Paul & Mary Ford How high the moon op. Met behulp van twee Ampex 3-sporenmachines werden maar liefst 24 verschillende zang-en gitaardubs gedaan. Gezien de prille techniek is de totaalklank verrassend goed. Check ook het virtuoze gitaarwerk!

 

Ook Phil Spector gebruikte 3-sporenmachines voor zijn ‘Wall of Sound’. Hoewel het dubbelen van zang en gitaar tegenwoordig heel gewoon is, dubbelde Spector ieder instrument. Dus zelfs de drums, bas en piano. Alleen de lead vocal ontsnapte vaak aan Spector's 'dubbeldrang'.

 

Beach Boys

De arrangementen van Brian Wilson waren zo uitgebreid, dat het niet lukte om de gemiddelde Beach Boys song in een keer te mixen. Daarom mixte men sectie voor sectie, achteraf werden de verschillende songdelen aan elkaar geplakt. Dat is soms goed te horen in de overgangen. Zo worden er soms instrumenten afgekapt, loopt de galm niet door of mist er continuïteit. Luister maar eens naar de overgang van couplet naar refrein in ‘Good vibrations’ (op 0:25). Check ook  hoe precies de leadvocals zijn gedubbeld!

 

Tapevervorming op drums:

De audio uit dit filmpje kun je hier downloaden (nieuw venster).