Hoofdstuk 3/ Analoog Opnemen

 

In 1951 namen Les Paul & Mary Ford How high the moon op. Met behulp van twee Ampex 3-sporenmachines deden ze maar liefst 24 verschillende zang-en gitaardubs. Gezien de prille techniek is de totaalklank verrassend goed te noemen. Check ook het virtuoze gitaarwerk!

 

 

Ook Phil Spector gebruikte 3-sporenmachines voor zijn ‘Wall of Sound’. Hoewel het dubbelen van zang en gitaar al heel lang gemeengoed is, dubbelde Spector íeder instrument. Dus zelfs de drums, bas en piano. Alleen de lead vocal ontsnapte vaak aan Spector's 'dubbeldrang'.

 

 

Beach Boys

De arrangementen van Brian Wilson waren zo uitgebreid, dat het niet lukte om de gemiddelde Beach Boys song in een keer te mixen. Daarom mixte men sectie voor sectie, achteraf werden de verschillende stukken tape simpelweg aan elkaar geplakt. En dat is soms goed te horen aan de overgangen. Niet zelden worden instrumenten afgekapt, breekt de galm abrupt af of mist er continuïteit. Luister maar eens naar de couplet-refreinovergang in ‘Good vibrations’ (op 0:25). Merk ook op hoe precies de leadvocal is gedubbeld!

 

 

Tapevervorming op drums:

Download hier de audio uit het filmpje (nieuw venster).